Home

header

  • Contact

Esigbond

Landelijke brancheorganisatie voor verkopers van elektronische sigaretten en liquids.

Bent u verkoper?

Sluit u aan bij de landelijke brancheorganisatie. Lees op onze site wat wij voor u kunnen betekenen. 

Bent u consument?

Check ons ledenoverzicht voor verkooppunten. Op onze site kunt u verder alle informatie vinden met betrekking tot elektronisch roken.

Elektronisch roken | Beter voor uzelf & uw omgeving | 95% veiliger dan roken

Ik ben consument

Zoek hier de E-sigaret specialist bij u in de buurt

Op zoek naar goede informatie over elektronisch roken? Dan bent u hier op de juiste plek. Alle info voor u op een rijtje!
 Lees meer...
Esigbond lid2

Ik ben lid

Log in voor volledige toegang tot de website

Alleen leden van de Elektronische Sigaretten Bond Nederland hebben volledige toegang tot de website en het forum.
Log in...

Ik wil lid worden

Doe je voordeel en word lid!

De elektronische sigaretten branche is volop in ontwikkeling. Wet- en regelgeving is een belangrijk onderdeel van onze branche.
 Lees meer...

De misleiding door de media

 

Aanleiding tot deze publicatie is het bericht dat eind januari in de media verscheen onder de kop: "E-sigaret 15x kankerverwekkender dan gewone sigaret". Inmiddels is door een interview met één van de betrokken onderzoekers gebleken dat de uitkomst van de studie door de media uit zijn verband is gerukt, met alle desatreuze gevolgen van dien. Door deze bewuste verdraaiing van feiten -en de angst die dat gezaaid heeft- zijn veel beginnende gebruikers direct gestopt met het gebruik van de e-sigaret en hebben hun tabaksigaret omarmd in de foutieve veronderstelling dat een tabaksigaret minder kankerverwekkend is.

Een door de Esigbond beschikbaar gestelde vertaling van een artikel van Dr. Farsalinos inzake uitleg over het misleidende nieuws:

Er is een nieuwe trend zichtbaar in de onderzoekswereld die onderzoek doet naar de e-sigaret: men neemt een apparaat met variabel voltage/wattage, vervolgens zet men deze op de allerhoogste stand waarna men de aldehyde (voornamelijk formaldehyde) meet die in de dampen vrijkomt.

Het verhaal ging begin vorig jaar van start, kreeg recentelijk een vervolg met een verhaal uit Japan en wordt nu gevolgd door een artikel dat werd gepubliceerd in de 'New England Journal of Medicine'

 
Ditmaal namen de onderzoeken een apparaat met een variabel voltage en paste gedurende 4 seconden 3,3 en 5,0 volt per puf toe op een (niet nader genoemde) verdamper. Bij 3,3 volt vonden ze geen formaldehyde, terwijl ze bij 5,0 volt formaldehydeniveaus aantroffen die tot wel 15 maal hoger waren dan het niveau dat wordt aangetroffen in rook van gewone sigaretten. Maar er kunnen grote vraagtekens bij dit onderzoek worden geplaatst. 
 
Om te beginnen vonden de auteurs geen formaldehyde, maar formaldehydehemiacetalen. Dit is een combinatie van formaldehyde en alcohol (formaldehyde-propyleenglycol of formaldehyde-glycerol). De auteurs kenmerkten deze stoffen als formaldehyde-afgevende agentia, waarbij ze verwezen naar een onderzoek waarin contacteczeem werd geëvalueerd dat door dergelijke agentia werd veroorzaakt. Als dit referentieonderzoek echter nader wordt bekeken, is het duidelijk dat die formaldehyde-afgevende agentia niets te maken hebben met de formaldehydehemiacetalen die worden gevonden in de dampen van een e-sigaret. Sterker nog, er is absoluut geen bewijs dat hemiacetalen toxisch of kankerverwekkend zijn. Het is feitelijk zelfs niet onmogelijk dat het ontstaan van hemiacetalen bescherming zou kunnen bieden tegen schade die teweeg wordt gebracht door formaldehyde. Desondanks beschouwden de auteurs het risico gelijk aan formaldehyde en berekenden het gevaar op kanker. 
 
Er kunnen nog meer belangrijke bezwaren worden genoemd met betrekking tot dit onderzoek. De auteurs realiseren zich niet dat voltageniveaus geen informatie leveren over de warmtebelasting van een e-sigaret. Het lijkt erop dat zowel de onderzoekers als de reviewers die het onderzoek voor publicatie goedkeurden, niet zagen dat energie in wattage uitgedrukt moet worden. Het gevolg is dat we niet weten hoeveel watt er is toegepast op de verstuiver. Er is echter een manier om dit te schatten, via de informatie die werd gegeven over de hoeveelheid vloeistof die per puf werd verbruikt. De auteurs meldden dat er 5mg vloeistof werd verbruikt bij 3,3 volt. Op basis van metingen die ik uitgevoerd heb, wordt een dergelijk verbruik waargenomen bij ongeveer 6-7 watt bij een puf van 4 seconden. Hieruit volgt dat de weerstand van de verstuiver ongeveer 1,6-1,8 Ohms is. Dit betekent dat de energie bij 5 volt op ongeveer 14-16 watt lag. Dit zou een extreem hoge waarde zijn voor de meeste verstuivers die op de markt verkrijgbaar zijn (met uitzondering van enkele 'opgevoerde' apparaten die zulke hoge wattages kunnen weerstaan). Dus is het overduidelijk dat, niet voor het eerst, de verstuiver werd oververhit, wat uiteraard leidt tot een zeer hoge formaldehydeniveaus. De auteurs negeren het feit dat deze omstandigheden, doorgaans dry-hits genoemd wordt(wat uitgebreid wordt uitgelegd in één van mijn gepubliceerde onderzoeken), gemakkelijk worden ontdekt door de gebruikers. Het gevolg van oververhitting is een onaangename smaak waar niemand tegen kan. Dus niemand gebruikt de e-sigaret onder dergelijke omstandigheden en blootstelling aan zulke formaldehydeniveaus komt dan ook niet voor. Het verhaal dat wordt gepubliceerd in de New England Journal of Medicine is gelijk aan het ontdekken van kankerverwekkende stoffen in een verbrand stuk vlees dat nooit iemand zal eten. Natuurlijk zijn de bevindingen waar, maar niemand zal ooit blootgesteld worden aan de gevonden niveaus.
 
Ik ben bezorgd dat we dit soort verhalen vaker zullen zien. De wetenschappelijke wereld moet zich realiseren dat apparaten met variabele wattages niet gebruikt kunnen worden op ieder wattageniveau met elke beschikbare verdamper. Zelfs voor naïeve gebruikers is de scherpe smaak van de dry-hit ondraaglijk. Ik stel voor dat wetenschappers zelf een e-sigaret onder dry-hit omstandigheden uitproberen. Het is heel gemakkelijk, gewoon een verdamper gebruiken met daarin onvoldoende vloeistof. Dan komen ze er vanzelf achter. In een laboratorium is het in feite heel gemakkelijk om met een e-sigaret zoveel aldehydes te produceren als je maar wilt. Maar dit heeft niets te maken met de blootstelling die plaatsvindt bij het gebruik van een e-sigaret. 
 
Ons team is op dit moment bezig de temperatuur van een dry-hit vast te stellen en de aldehydeniveaus te beoordelen die vrijkomen bij die temperaturen en bij de temperaturen die bij gewoon 'dampen' gebruikelijk zijn. De resultaten zullen over enkele maanden beschikbaar zijn en we hopen dat daarmee de speculaties ten einde komen. Tot die tijd moet iedereen begrijpen dat het meten van aldehydes in de damp van een e-sigaret in het laboratorium misleidend kan zijn en dat gebruikers van e-sigaretten niet noodzakelijkerwijs aan dergelijke niveaus worden blootgesteld.
 
Dr. K. Farsalinos

 

 Nieuwe Nieuwsbrief!

moniqueEr valt weer veel te melden vanuit onze branche, alles is uiteraard na te lezen in onze tweede nieuwsbrief editie.

Oproep aan Wiebes: Geef de e-sigaret de ruimte!

Ministerie EZKDe Esigbond onderschrijft de ambitie om te komen tot een rookvrije generatie en staat voor een streng tabaksontmoedigingsbeleid. Echter, zoals wij uit de media hebben begrepen wordt de elektronische sigaret in het National Preventieakkoord over één kam geschoren met de traditionele sigaret. Lees meer...

Cannabis? Dampen!

cannabis verdampen"Het roken van cannabis is schadelijker dan het inademen van cannabisdampen ('vapen'), vooral door de effecten van de verbrandingsproducten op de longen." Lees meer...

Afbeelding homepage

De Esigbond zet zich in om onjuiste regulering van de elektronische sigaret te voorkomen en gaat daarbij de juridische gang niet uit de weg.  De kosten van advocaten en juridische adviseurs worden door de leden van de Esigbond gedragen.

 

Het bestuur

Enik t Hart

Emil 't Hart [Voorzitter]

Van jongs af aan is Emil actief binnen de tabaksbranche. In juni 2006 kwam hij in aanraking met het fenomeen e-sigaret door de Nederlandse introductie van SuperSmoker. Sinds die tijd is hij overtuigd van de onnoemelijke voordelen die de e-sigaret biedt. Dampen is in zijn ogen het enige alternatief voor verstokte rokers die door de overstap naar de e-sigaret een enorme gezondheidswinst boeken. Daarnaast veroorzaakt de damper geen overlast voor anderen.
 
Monique Kant

Monique Kant [Secretaris]

Na de ontdekking van de E-sigaret in 2007 bood Monique Kant voornamelijk hulp aan de early adopters van de e-sigaret. Daarbij tilde zij indertijd de e-sigaret naar een hoger niveau door praktische verbeteringen door te voeren. In 2011 besloot zij haar kennis te verspreiden middels online verkoop van e-sigaretten en in later stadium kwam daar de fysieke retail van de e-sigaret bij. Tot op heden runt zij met plezier dagelijks haar succesvolle bedrijf.
 

Elektronische Sigaretten Bond Nederland
't Rond 7-8
4285 DE Woudrichem

KVK 54531837