Nieuwsbrieven

header

  • Contact
Column voorzitter Esigbond Emil ‘t Hart 

Staatssecretaris Blokhuis wil zo snel mogelijk een rookvrije generatie. Hij mag gezien worden als de meest bevlogen anti-rookstrijder van de afgelopen jaren.

De Esigbond begrijpt zijn strijd, maar vindt dat hij de plank volledig misslaat door e-sigaretten niet te erkennen als minder schadelijk alternatief voor de nog immer grote groep verstokte rokers. Je zou verwachten dat een bevlogen man met een missie juist alle handvatten aangrijpt om zijn doel te bereiken. Het tegendeel lijkt echter waar te zijn. 

Hij sluit zijn ogen voor de ontwikkelingen in Engeland waar de Britse overheid actief (én met succes) campagnes financiert waarin de e-sigaret als alternatief wordt voorgesteld. 
Hij sluit zijn ogen voor de Franse overheid die Vapeshops betaalt om goed advies te geven aan rokers die over willen stappen. 
Hij luistert ook niet naar de strenge Amerikaanse FDA die bevestigt dat e-sigaretten mensenlevens zullen redden.
 
Dit najaar zal hij met de Tweede Kamer praten over het Preventie Akkoord en aanscherpingen van het anti-rookbeleid. Ook de e-sigaretten vallen daaronder. Als er niets verandert in deze discussie zal het hulpmiddel en alternatief (de e-sigaret) net zo hard worden aangepakt als het probleem (de sigaretten). Wij  informeren de staatssecretaris én de Kamerleden opnieuw over de belangrijke rol die de e-sigaret in een modern anti-rookbeleid kan en zelfs moet spelen.

De buitenlandse wetenschappers die  hun bevindingen presenteerden tijdens ons eerste seminar van een paar weken geleden zijn dezelfde mening toegedaan. Ze hielden alle drie een overtuigend pleidooi om de elektronische sigaret in te zetten om de gezondheidsschade van verstokte rokers tot een minimum te beperken en wat de hierbij de rol van de overheid kan zijn. Ik ben hen zeer dankbaar voor die bijdragen en ben trots op ons eerste en mooie seminar. 

Onze nieuwsbrief is eigenlijk alleen bestemd voor de leden van de Esigbond, maar omdat de Haagse discussie snel los barst, wordt deze editie zo breed mogelijk verspreid. De volgende editie zal alleen toegankelijk zijn voor leden en abonnees op deze nieuwsbrief. Voor informatie over het abonnement, klik hier: abonnement@esigbond.nl 

 

 
Esigbond Seminar 
 

Op donderdag 27 september was het dan zover, in het Haagse perscentrum Nieuwspoort organiseerden we ons eerste Esigbond seminar, met als thema: ‘E-sigaretten een nieuwe impuls voor het anti-rookbeleid: buitenlandse deskundigen vertellen waarom’. Het doel was om de bijdrage van de e-sigaret op de agenda te krijgen van de Nederlandse discussie over het anti-rookbeleid. <lees verder>
FDA topman Gottlieb omarmt harm reduction

In een interview bij het CBS-programma Sunday Morningheeft Gottlieb, FDA commissaris bemoedigende uitspraken gedaan over harm reduction. 
<Lees verder>

WHO Conferentie 2010 over Tabak in Nederland
 
Elke twee jaar organiseert de WHO een internationale conferentie over het internationale Tabaksverdrag. De WHO aarzelt nog steeds om de bijdrage van e-sigaret de plek te geven die het verdient. Werk aan de winkel dus! Zeker voor de Nederlandse Esigbond, want de volgende conferentie vindt in Nederland plaats.
<Lees verder>

Rapport wereldwijde status van tobacco harm reduction

Het rapport geeft een helder beeld van die landen waar de rookloze producten verkrijgbaar zijn en waar Harm Reduction een pijler is van het anti-rookbeleid.
<Lees verder>

De Bond beschikt over een juridisch adviseur

Dankzij een aantal ruim- en meedenkende leden van de esigbond beschikt de bond over een juridisch adviseur. De advocaat zal ons in staat stellen om lastige kwesties op te helderen of om deze eventueel bij de rechtbank te toetsten. De afgelopen maanden heeft hij alle relevante wetten en regels bestudeerd. De wetgeving is zeer complex. Het werpt soms vraagtekens op, maar soms ook kansen. Hij mag inmiddels worden gezien als een absolute expert en we zijn blij dat wij hem regelmatig kunnen raadplegen.  
NVWA gaat stevig controleren

Het NVWA heeft de afgelopen zes weken nauwelijks controle uitgevoerd om iedere webshop de kans gegeven om hun website aan te passen naar de bestaande en aangescherpte regels. Ze hebben aangekondigd om in oktober weer vol aan de bak te gaan met het controleren van de webshops. Let dus goed op, want de boetes zijn niet mis.
Nationaal preventieakkoord en onze acties

De staatssecretaris wil dat het Preventie Akkoord nog dit jaar naar de Tweede Kamer wordt gestuurd. Onderdelen van het akkoord zijn al naar buiten gekomen. Zo lezen we in diverse media dat het rookverbod in de horeca ook gaat gelden voor e-sigaretten. 
<Lees verder>
 


This email was sent to <<Email Address>>
why did I get this?    unsubscribe from this list    update subscription preferences
Esigbond Nedserland · 't Rond 7-8 · Woudrichem, 4285 DE · Netherlands

Email Marketing Powered by Mailchimp

Nieuwsbrief 1 - 2018

Nieuwsbrieven archief 2018

Vanaf heden verschijnen periodiek onze nieuwsbrieven. Op deze pagina kunt u het archief inzien. Nieuwsbrief 5 - 2019 In deze editie de column van Emil 't Hart over een oproep aan staatssecretaris Paul...

Advies over cannabis: niet roken maar da…

Een commissie van deskundigen heeft de ministers van Justitie en Volksgezondheid een advies gestuurd over cannabisgebruik in Nederland. Een belangrijk onderdeel van hun rapport is de vergelijking tussen roken en dampen...

Staatsecretaris Blokhuis wil nog niet le…

Dit kabinet wil het roken in Nederland nog verder terugdringen en ongetwijfeld zal staatssecretaris Blokhuis de komende maanden met nieuwe maatregelen komen die rokers moeten stimuleren te stoppen met hun...

Elektronische Sigaretten Bond Nederland
't Rond 7-8
4285 DE Woudrichem

KVK 54531837