Nieuwsbrieven

header

  • Contact

Seminar Esigaret 2018 Nieuwspoort

Op donderdag 27 september was het dan zover, in het Haagse perscentrum Nieuwspoort organiseerden we ons eerste Esigbond seminar, met als thema: ‘E-sigaretten een nieuwe impuls voor het anti-rookbeleid: buitenlandse deskundigen vertellen waarom’. Het doel was om de bijdrage van de e-sigaret op de agenda te krijgen van de Nederlandse discussie over het anti-rookbeleid.

Voor het seminar hadden we beleidsmakers, opiniemakers en andere belanghebbenden uitgenodigd. Om enkele voorbeelden te noemen: woordvoerders Volksgezondheid Eerste – en Tweede Kamer, het Ministerie van Volksgezondheid, adviesorganen zoals RIVM en Trimbos, Alliantie Nederland Rookvrij, KWF, Longfonds, verschillende media en uiteraard de Esigbond-leden.  

Het seminar werd gefaciliteerd door Simon Rozendaal, wetenschappelijk journalist.

Professor Lynne Dawkins, van de London Southbank Universiteit wees op het op het Britse harm reduction beleid, waar de overheid rokers actief wijst op de voordelen van de e-sigaret ten opzichte van doorroken.

De Franse arts Jacques Le Houezec, benadrukte dat de winkeliers die e-sigaretten verkopen goede voorlichting moeten kunnen geven over alle aspecten van de overstap van de sigaret naar de e-sigaret. Deze voorlichting wordt betaald door de Franse overheid.

Onderzoeker van het Noorse Instituut voor Volksgezondheid, professor Karl E. Lund betoogt dat de Nederlandse overheid, naast een traditioneel tabaksontmoedigingsbeleid, ruimte moeten inbouwen voor de belangrijke rol die de e-sigaret en andere rookloze alternatieven kunnen spelen bij het verminderen van de schadelijke gevolgen van roken.

Wij zijn als bestuur zeer trots op dit seminar: drie internationale toppers die wetenschappelijk onderbouwde feiten presenteerden. Dat smaakt naar meer! En onder het motto: nu hoort u het ook eens van een ander, hebben wij hun informatie doorgegeven aan zowel het ministerie als de Kamerleden.

Voor een video met de hoogtepunten van het seminar: klik hier.
Voor de volledige video van het seminar: klik hier.

Functies van de sprekers:

  • Professor Dr. Lynne Dawkins is verbonden aan het Centre for Addictive Behaviours Research London South Bank University
  • Jacques Le Houezec, PhD is een onafhankelijke consultant in Public Health & Tobacco dependence - Smoking Cessation Specialist, Rennes, France. Honorary Clinical Associate Professor, UK Centre for Tobacco and Alcohol Studies, School of Medicine, University of Nottingham, UK.
  • Karl E. Lund, PhD is als senior onderzoeker verbonden aan het Noorse Instituut voor volksgezondheid.

 

 

 

Nieuwsbrief 1 - 2018

Nieuwsbrieven archief 2018

Vanaf heden verschijnen periodiek onze nieuwsbrieven. Op deze pagina kunt u het archief inzien. Nieuwsbrief 5 - 2019 In deze editie de column van Emil 't Hart over een oproep aan staatssecretaris Paul...

Advies over cannabis: niet roken maar da…

Een commissie van deskundigen heeft de ministers van Justitie en Volksgezondheid een advies gestuurd over cannabisgebruik in Nederland. Een belangrijk onderdeel van hun rapport is de vergelijking tussen roken en dampen...

Staatsecretaris Blokhuis wil nog niet le…

Dit kabinet wil het roken in Nederland nog verder terugdringen en ongetwijfeld zal staatssecretaris Blokhuis de komende maanden met nieuwe maatregelen komen die rokers moeten stimuleren te stoppen met hun...

Elektronische Sigaretten Bond Nederland
't Rond 7-8
4285 DE Woudrichem

KVK 54531837