Persberichten

header

  • Contact

Persberichten

Engels onderzoek: ‘E-sigaret is het beste stopmiddel’

Esigbond roept staatssecretaris Blokhuis op rokers echt te helpen

Delft, 31 januari 2019. De op 30 januari gepubliceerde resultaten van onafhankelijk wetenschappelijk onderzoek door de Britse Queen Mary University of London herbevestigen dat de elektronische sigaret het beste stopmiddel is voor rokers: ongeveer twee maal effectiever dan kauwgom, pleisters en pillen.Esigbond voorzitter Emil t Hart: “Dit is het zoveelste bewijs dat gebruik van de e- sigaret veel gezondheidswinst kan opleveren. Rokers die de e-sigaret gebruiken als stopmiddel of als alternatief boeken gezondheidswinst omdat een e-sigaret veel minder schadelijk is dan het roken van tabak. Verbranding vindt immers niet plaats. Het wordt nu echt tijd dat staatssecretaris Blokhuis en de Nederlandse politiek de ogen openen en de rokers in Nederland in staat stellen zich te informeren over de voordelen van de e-sigaret als middel om te stoppen metroken.”

Het Trimbos Instituut reageerde vanochtend helaas terughoudend op de nieuwewetenschappelijk feiten. Emil t Hart: “Het is verbazingwekkend datwetenschappelijke inzichten worden ontkend en dat als argument wordt gebruikt dat de e-sigaret niet gezond is. Dat laatste beweert echter niemand, ook de Esigbond niet. Een e-sigaret is echter wel veel minder schadelijk. Volgens diverse Engelse wetenschappelijke studies zelfs 95% minder schadelijk . Dat ontkennen is pas schadelijk voor de volksgezondheid. Ik roep de Nederlandse overheid en ook gezondheidsinstanties als het Trimbos Instituut en het RIVM op die realiteit onder ogen te zien, gesprek aan te gaan met de Engelse collega’s en deze inzichten te betrekken bij de ontwikkeling van het antirook beleid.”

Nadere info
Emil t hart, voorzitter Esigbond 06 - 55707426

Download hier het officiele persbericht

Delft, 31 januari 2019; Vanmorgen stonden in zowel het Algemeen Dagblad en de Telegraaf een artikel over het effect van het gebruik van een e-sigaret als hulpmiddel om te stoppen met roken. Dit artikel, na aanleiding van een onafhankelijk Engels onderzoek uitgevoerd door het Queen Mary University in Londen, toont wederom aan dat het gebruik van een e-sigaret helpt om te stoppen met roken en wezelijke gezondheidsvoordelen heeft.

De Esigbond zal namens de branche en haar aangesloten leden een officieel persbericht uitbrengen met de oproep aan staatssecretaris Blokhuis en de Nederlandse politiek de ogen te openen en de rokers in Nederland in staat stellen zich te informeren over de voordelen van de e-sigaret als middel om te stoppen met roken.

Lees het volledige artikel zoals gepubliceert in het Algemeen Dagblad en de Telegraaf.

 

E-sigaret seminar gehouden in Perscentrum Nieuwspoort te Den Haag


Forse gezondheidswinst voor volwassen rokers die overstappen op elektronische sigaretten. Een modern anti-rookbeleid moet rokers in staat stellen zich goed te informeren over e-sigaretten. Ook in Nederland.


Den Haag, 27 september 2018 
— De Elektronische Sigaretten Bond Nederland (kort Esigbond) heeft vandaag haar eerste seminar georganiseerd. Tijdens het seminar zijn drie prominente en onafhankelijke deskundigen uit het Verenigd Koninkrijk, Noorwegen en Frankrijk dieper ingegaan op de gezondheidswinst die kan worden behaald indien rokers overstappen op elektronische sigaretten.

Emil ’t Hart, voorzitter van de Esigbond: "De Nederlandse overheid scheert de e-sigaret en de veel schadelijkere traditionele sigaret over één kam. Dat is een slechte zaak en een gemiste kans. Een e-sigaret is een prima middel om te stoppen met roken en een veel beter alternatief voor de miljoenen rokers in Nederland. Een e-sigaret produceert damp en geen schadelijke sigarettenrook."

Enik t HartUITNODIGING

Namens het bestuur van de Elektronische Sigaretten Bond Nederland (kort Esigbond) nodig ik u hierbij graag uit voor een bijzonder seminar dat zal plaatsvinden op 27 september aanstaande.

Kan de e-sigaret een krachtige impuls zijn voor het anti-rookbeleid? Of normaliseert de e-sigaret het roken?

Deze en nog veel meer vragen komen aan de orde tijdens het seminar over de e-sigaret. Drie gerenommeerde onafhankelijke wetenschappers zullen de meest recente wetenschappelijke en beleidsmatige ontwikkelingen presenteren op het gebied van harm reduction. Wij verwachten dat de inhoudelijkheid van deze discussie een nieuwe impuls zal geven aan het Nederlandse anti-rookbeleid.

Graag tot ziens op de 27e!

Met hartelijke groet,

Emil t Hart

 

 

 

Emil J.N. 't Hart

Niveau van schadelijkheid is vergelijkbaar met die van de buitenlucht

 

LEIDEN – Steeds opnieuw beweren gezondheidsinstanties dat er niet genoeg wetenschappelijk bewijs is dat de elektronische sigaret een veiliger alternatief voor de tabaksigaret is. De waarheid is echter dat er onderzoeken in overvloed voorhanden zijn en er met grote regelmaat nieuwe studies het levenslicht zien. Een recente publicatie confronteert gezondheidsinstanties en beleidmakers met het onmiskenbare bewijs dat elektronisch roken veiliger en effectiever is.

vrouwe justitia


Nederlandse Staat laat de verkoop van E-sigaret aan minderjarigen nog steeds toe

LEIDEN - De leden van de branchevereniging Elektronische Sigaretten Bond Nederland hebben de Staat der Nederlanden voor de rechter gedaagd in verband met de Algemene Maatregel van Bestuur inzake de elektronische sigaret, die op 1 februari jl. is ingegaan. Het kort geding dient op 13 maart a.s. om 11 uur voor de rechtbank in Den Haag.

De branche is van mening dat de Algemene Maatregel van Bestuur (AMvB) onjuiste en disproportionele maatregelen bevat die de branche in zijn geheel onrecht aandoen.

Er kleven geen gevaareigenschappen aan gebruik e-sigaret

LEIDEN - Volgens de Raad van State kleven aan het gebruik van een elektronische sigaret geen  gevaareigenschappen, toch wordt over de e-sigaret hel en verdoemenis gepredikt. De landelijke brancheorganisatie Elektronische Sigaretten Bond Nederland spreekt van bewust demoniseren van de e-sigaret: "Hierdoor durven mensen de overstap naar de nagenoeg onschadelijke e-sigaret niet te maken, met als gevolg dat men blijft roken met alle gezondheidsschade van dien."

De Raad van State is van mening dat de elektronische sigaret minder schadelijk is dan de reguliere sigaret . Deze mening wordt gedeeld door ondermeer het KWF, Longfonds en Stivoro.

Deskundigen: Gebruik elektronische sigaret leidt juist tot minder kans op kanker

LEIDEN – Artsen en gezondheidsdeskundigen uit de hele wereld hekelen de conclusies van het onderzoek van de Universiteit van Portland naar de e-sigaret, die deze week werden gepubliceerd in de New England Journal of Medicine en door diverse media zijn overgenomen. In plaats van vijftien keer kankerverwekkender is de e-sigaret juist minder kankerverwekkend dan een gewone sigaret, stellen ze.

 

Wetgeving staat bol van onjuistheden en regelt niet wat nu juist wel noodzakelijk is

LEIDEN - Brancheorganisatie “Elektronische Sigaretten Bond Nederland” (kortweg: Esigbond) heeft kennis genomen van het “Tijdelijk warenwetbesluit elektronische sigaret” die op 28 november is gepubliceerd in het staatsblad.  De Esigbond is geschokt door de inhoud van deze nieuwe wetgeving, waarin wel de nieuwste en meest geavanceerde producten worden geweerd, maar het door de Esigbond en de Tweede Kamer zo gewenste verbod op verkoop aan kinderen niet is opgenomen. De wet vermeldt zelfs expliciet dat deze niet geldt voor de shisha-pen, daar waar deze nu juist de aanleiding tot strengere wetgeving vormde. De Esigbond stelt vast dat de wetgever door onkunde en onwetendheid een wet heeft opgesteld die de plank volledig mis slaat en meer kwaad dan goed doet.


Het Ministerie van VWS heeft in opdracht van staatssecretaris Van Rijn de taak gekregen om de verkoop van elektronische sigaretten te beperken, naar aanleiding van Kamervragen over de shisha-pen en het gebruik ervan door jongeren. Ook de Esigbond roept al jaren om nadere wetgeving die verkoop aan jongeren verbiedt en regels opstelt om de kwaliteit en veiligheid van de aangeboden producten te kunnen waarborgen.

De thans geldende CLP verordening wordt door de NVWA verkeerd toegepast

 
ROERMOND - Brancheorganisatie “Elektronische Sigaretten Bond Nederland” (kortweg: Esigbond) heeft kennis genomen van het nieuwsbericht dat de NVWA gisteren naar buiten heeft gebracht inzake onvolledige etiketten op navulverpakkingen voor elektronische sigaretten.  De door de NVWA opgelegde eisen met betrekking tot de etikettering van nicotinevloeistoffen zijn onjuist. Ze lijken het gevolg van een banale rekenfout, of tenminste een verkeerd toegepaste wetgeving. De NVWA baseert zich naar eigen zeggen nog op de -oude- Preparatenrichtlijn in plaats van de -nieuwe- CLP verordening.

De Esigbond heeft al eerder aan de NVWA meegedeeld dat zij op basis van de CLP verordening de nicotineconcentraties waarbij een gevaarsymbool moet worden geplaatst een factor 10 te laag heeft vastgesteld.

Esigbond hekelt lakse opstelling van de overheid inzake nadere regulering van de branche

Brancheorganisatie “Elektronische Sigaretten Bond Nederland” (kortweg: Esigbond) heeft kennis genomen van de ophef die is ontstaan over het gebruik van zgn. shisha-pennen door minderjarigen. Diverse (overheids-)instanties hebben hier de afgelopen dagen in de media op gereageerd. De inhoud van deze reacties en de acties die met name overheidsinstanties hebben aangekondigd, kenmerken zich door een schrijnend gebrek aan kennis op het gebied van elektronische sigaretten, waartoe ook de shisha-pen kan worden gerekend.

De elektronische sigaret (e-sig) is al sinds 2007 verkrijgbaar en is bedoeld als alternatieve rookwaar voor rokers van 18 jaar en ouder. Er is bij een e-sig geen sprake van verbranding maar van verdamping, waardoor vrijwel geen schadelijke stoffen zoals teer en koolmonoxide meer vrijkomen. Een e-sig bevat wel of geen nicotine, smaakstof en propyleenglycol. De stof propyleenglycol simuleert rook en kent u wellicht het best van de rookmachines in discotheken.

De Elektronische Sigaretten Bond Nederland onderneemt stappen

Een e-sigaret, maar ook een Sisha pen, is bedoeld als alternatief voor traditioneel roken en dus zeker niet bedoeld voor niet-rokers en al helemaal niet voor kinderen. Hoewel elektronische sigaretten veel minder schadelijk zijn dan traditionele sigaretten, zijn er nog steeds gezondheidsrisico's aan verbonden bij verkeerd gebruik of gebruik op jonge leeftijd. Derhalve dienen deze producten uitsluitend te worden verstrekt aan volwassen rokers.

 

Elektronische Sigaretten Bond Nederland
't Rond 7-8
4285 DE Woudrichem

KVK 54531837